Imagen de whatwolf en Freepik

Fem Manresa insta l’Ajuntament a tirar endavant l’ordenança reguladora per a l’estalvi de l’aigua

Al Ple del mes de febrer d’enguany es va aprovar la proposta presentada per Fem Manresa per crear una ordenança reguladora per l’estalvi de l’aigua, tenint en compte la urgència per la sequera i l’evolució del canvi climàtic.

El mes de febrer passat, i ja en un context de sequera, Fem Manresa va presentar una moció al Ple per impulsar una ordenança reguladora per a l’estalvi de l’aigua. La formació municipalista va argumentar la necessitat d’aquesta ordenança com a eina per a garantir la gestió sostenible i responsable dels recursos hídrics en l’àmbit local, i per fer front a la urgència climàtica i l’escassetat d’aigua que ja tenim actualment.

Deu mesos després de la seva aprovació -amb els vots favorables de tots els partits excepte l’abstenció del PSC, i la incorporació d’una esmena conjunta amb el govern del moment (ERC i Junts) per dictar un BAN de l’alcalde amb consells i recomanacions per als usuaris-, la formació municipalista alerta que encara no s’ha començat cap gestió per tirar endavant l’ordenança per a l’estalvi d’aigua. En aquest sentit, critiquen que aquest ja és, per desgràcia, un fet massa habitual amb els compromisos que l’Ajuntament adopta en l’aprovació de mocions, fins i tot quan són aprovades per una àmplia majoria i consens. 

Concretament, la moció acordava treballar en la creació d’una ordenança municipal per a l’estalvi d’aigua en el menor període de temps possible, i fer-ho a través d’un procés participatiu que inclogués entitats de la ciutat. Així, es volia comptar específicament amb la participació d’Aigües de Manresa, associacions de veïns i veïnes, entitats ecologistes, les associacions i el teixit comercial i industrial, Unió de Pagesos, així com altres entitats i associacions que es consideressin pertinents per la incorporació de les diferents perspectives i necessitats en l’elaboració de l’ordenança.

"Des de Fem Manresa insten al govern a treballar amb celeritat per tirar endavant l'ordenança, sobretot tenint en compte la sequera actual i la urgència de regular el consum de l'aigua de manera justa i progressiva".

Segons la proposta aprovada, l’ordenança municipal per a l’estalvi d’aigua hauria de contemplar com a objectius fonamentals el fet d’assegurar a llarg termini la quantitat i qualitat del subministrament d’aigua a la ciutadania, promovent l’estalvi i l’eficiència dels consums d’aigua a través de l’aplicació de les millors tecnologies disponibles; promoure la reducció del consum d’aigua i assegurar-ne el control per part dels usuaris, a través de la instal·lació de comptadors d’aigua i la regulació de les tarifes; fomentar i regular la utilització de recursos hídrics alternatius en aquells casos que no sigui necessària l’aigua potable; fomentar l’eficiència en l’ús de l’aigua en les activitats industrials, comercials i de serveis, per reduir el consum innecessari d’aigua; determinar les mesures per a la gestió eficaç dels recursos hídrics que han d’incloure’s en els instruments urbanístics; fomentar la conscienciació i sensibilització de la ciutadania sobre l’ús racional de l’aigua, per promoure un consum responsable i sostenible; així com qualsevol altra mesura que pugui millorar la qualitat de l’aigua, la seva disponibilitat i el seu consum eficient i responsable, per garantir un futur sostenible per a les generacions futures.

Des de Fem Manresa insten al govern a treballar amb celeritat per tirar endavant l’ordenança, sobretot tenint en compte la sequera actual i la urgència de regular el consum de l’aigua de manera justa i progressiva. També assenyalen que complir amb els acords en relació amb l’ordenança per a l’estalvi d’aigua seria un pas necessari per a no perjudicar més la confiança de manresans i manresanes en les institucions, deixant de limitar-se a apel·lar a la responsabilitat individual per afrontar la sequera i començant a actuar amb coherència des del consistori.

De la mateixa manera, posen de manifest la necessitat d’establir mecanismes de seguiment i control dels acords aprovats per Ple Municipal per tirar endavant propostes que beneficien al conjunt de la ciutadania i que són prioritàries, com és el cas d’aquesta ordenança per l’estalvi de l’aigua.