Ho han anunciat en una roda de premsa al costat de la depuradora de Manresa i el riu Cardener el regidor Jordi Trapé i el diputat Dani Cornellà.
Fem Manresa i altres candidatures vinculades a la CUP Catalunya Central han engegat una campanya per la revocació de la concessió de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) amb ICL, que permetria a l’empresa minera utilitzar el 80% de l’aigua de la depuradora de Manresa. Les candidatures vinculades a la CUP portaran als ajuntaments i al Consell Comarcal del Bages mocions reclamant la fi del contracte. Justament ahir la moció ja va ser aprovada per l’Ajuntament de Santpedor, amb els vots a favor de la majoria de partits.
Així ho van anunciar en roda de premsa ahir el regidor de Fem Manresa i conseller comarcal Jordi Trapé i el diputat Dani Cornellà, remarcant la importància -especialment en un moment de sequera i canvi climàtic- de replantejar el model econòmic i de consum, posant al centre una gestió sostenible de l’aigua i una redistribució equitativa dels recursos per garantir la dignitat de les persones i la preservació dels ecosistemes.
Concretament, la concessió entre l’ACA i ICL -aprovada el 2021- permetria a la multinacional minera utilitzar per a fins industrials més del 80% de l’aigua tractada a la depuradora de Manresa; és a dir, 6,86 hectòmetres cúbics dels 8,5 que la depuradora aporta anualment al riu Cardener. El novembre del 2023, el Consell Comarcal del Bages va avalar la infraestructura per fer arribar l’aigua de la depuradora fins a Súria i fer efectiva la concessió, amb el vot en contra de la CUP.
Els anticapitalistes denuncien aquest acord com una altra mostra de “privilegis excepcionals a ICL per part de la Generalitat i del Consell Comarcal, tenint en compte la gran inversió de recursos públics, tant econòmics com hídrics, que s’han destinat a mitigar impactes ambientals causats per la multinacional minera”. En aquest sentit van recordar que el 2014, ICL va ser condemnada per la contaminació dels aqüífers amb els runams salins de Sallent i de Súria, i estudis han exposat dades alarmants pel que fa a les proporcions de clorur en diversos aqüífers al Bages, amb valors de salinitat al Cardener de 65 mil·ligrams de clorurs per litre (mg Cl/L) a la Ribera de Coaner i de 370 mg Cl/L a Antius, molt per sobre del límit de 250 mg Cl/L de les aigües que es poden destinar a potabilització amb mitjans convencionals.
"La concessió entre l’ACA i ICL permetria a la multinacional minera utilitzar per a fins industrials més del 80% de l’aigua tractada a la depuradora de Manresa".
A banda de la salinització, Trapé també va assenyalar que aplicar la concessió contribuiria a l’assecament dels rius. Un cop feta servir, l’aigua que hauria d’acabar a la conca Cardener-Llobregat es reconduiria directament al mar, reduint el cabal fluvial amb totes les conseqüències derivades.
Des de la CUP consideren molt preocupant la vigència d’aquesta concessió, tenint en compte sobretot el moment actual: plena emergència climàtica i enmig d’una sequera persistent i que no és admissible l’existència d’una concessió que prioritza l’ús de l’aigua per a l’activitat minera d’ICL, en lloc de posar al centre les necessitats de la població i de sectors bàsics com la pagesia i la defensa dels ecosistemes. Tal com va afirmar Dani Cornellà, “la crisi de l’aigua no és només un problema ambiental; també és una qüestió de justícia social; les desigualtats en l’accés i ús de l’aigua reflecteixen una distribució injusta dels recursos”. I que és necessària una transformació profunda del model econòmic i de consum, més enllà de mesures tècniques.
La moció en defensa de la revocació, que ja es va debatre i aprovar al Ple de Santpedor d’ahir, es presentarà la setmana que ve a Manresa i, les setmanes vinents a Monistrol de Montserrat i Sallent, entre d’altres.