Ciutadans palestins busquen supervivents després de l'atac israleià al camp de refugiats de Jabalia. Foto: REUTERS/ANAS AL-SHAREEF

Fem Manresa reclama a l’Ajuntament la condemna a l’apartheid i el genocidi a Palestina

La candidatura portarà a votació una moció en què s’inclou una crida a aturar els bombardejos a Gaza i el compromís de no establir acords amb empreses d’Israel fins que aquest Estat reconegui el dret a l’autodeterminació del poble palestí i acati el Dret Internacional.

El grup municipal de Fem Manresa portarà al Ple municipal de novembre una moció en suport a Palestina i de condemna al genocidi d’Israel contra la població palestina, després que, posteriorment a l’ofensiva de Hamàs del passat 7 d’octubre a territori israelià, l’Estat d’Israel hagi bombardejat intensament la Franja de Gaza -una de les zones més densament poblades del planeta- i bloquejat l’entrada d’aliments, aigua i electricitat, provocant un gran nombre de víctimes civils (segons el Ministeri de Sanitat de Gaza, els atacs israelians haurien provocat almenys 8.306 morts, dels quals 3.457 serien infants, i 21.048 ferits, la majoria població civil; i, segons les Nacions Unides, ja hi hauria 1,1 milions de desplaçats interns palestins del nord al sud de Gaza). Amb la proposició, la candidatura busca que l’Ajuntament se sumi a la crida a aturar immediatament els bombardejos d’Israel sobre Gaza, a evitar els desplaçaments forçosos de població i a fer arribar a la Franja aliments, aigua i electricitat i totes les necessitats bàsiques per a la vida. Entre d’altres, la moció també inclou el compromís de no establir acords amb empreses d’Israel fins que aquest Estat reconegui el dret a l’autodeterminació del poble palestí i acati el Dret Internacional

Més concretament, la candidatura reclama l’adhesió del consistori “a la campanya civil internacional pel Boicot, les Desinversions i Sancions (BDS)”, excloent-ne aquelles institucions, empreses o organitzacions israelianes que reconeguin de forma explícita els drets fonamentals del poble palestí; i no establir cap tipus de conveni ni tracte comercial, acadèmic, cultural, polític o esportiu amb empreses, institucions o organitzacions, internacionals o nacionals, que extreuen un benefici econòmic o polític de la violació dels drets palestins.

La moció presentada per Fem Manresa també inclou el compromís “a donar suport a les entitats i organitzacions que treballen sobre el terreny en defensa dels drets humans i en la recerca d’una resolució pacífica i democràtica del conflicte”, destinant “part del fons d’emergència de l’Ajuntament de Manresa a projectes que treballen sobre el terreny per millorar les necessitats bàsiques de la població palestina, a través de l’Associació Catalana per la Pau”

"Israel ha convertit Gaza en una presó des de fa 16 anys, amb el 97% d’aigua no potable, el 56% de la població vivint en extrema pobresa, un 64% d’atur juvenil, i el 80% depenent d’ajuda internacional".

La candidatura reclama també que es reconegui l’ocupació colonial i l’apartheid aplicat per Israel a Palestina com a causes estructurals de l’espiral de violència inciada com a mínim el 1948, a més de reclamar l’actuació de la comunitat internacional per a fer complir les resolucions de les Nacions Unides, el Dret Internacional i els drets humans. Cal recordar que, a finals d’octubre, el director de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans va presentar la seva dimissió denunciant la inacció d’aquest òrgan per prevenir el “genocidi” de la població palestina a Gaza.

“Aquesta no és una situació entre iguals”, expliquen des de Fem Manresa. “Mentre Israel és una potència nuclear amb un dels exèrcits més poderosos del món, el poble palestí no compta amb un exèrcit”. Destaquen també que la situació a Gaza ja era insostenible abans de l’ofensiva després de l’atac de Hamàs: “Israel ha convertit Gaza en una presó des de fa 16 anys, amb el 97% d’aigua no potable, el 56% de la població vivint en extrema pobresa, un 64% d’atur juvenil, i el 80% depenent d’ajuda internacional”.