Pixabay

Fem Manresa proposa un cicle de cinema a la fresca en català als barris de la ciutat

La candidatura portarà al Ple una moció per tirar endavant la proposta, amb l’objectiu de potenciar el català amb activitats d’oci gratuïtes durant l’estiu.

Un cicle de cinema a la fresca en català als carrers de Manresa. Aquesta és la proposta que Fem Manresa portarà al Ple Municipal de febrer, amb una moció per impulsar una nova activitat lúdica i gratuïta durant l’estiu. La iniciativa té com a objectiu principal acostar el cinema en català a la ciutadania, potenciant l’ús quotidià de la llengua catalana en un moment de retrocés d’aquesta amb una alternativa d’oci accessible als diferents barris de la ciutat.

Amb el cicle de cinema a la fresca -que es duria a terme de forma descentralitzada arreu de Manresa-, la candidatura anticapitalista defensa potenciar el català, la cultura i l’oci com a eines de cohesió social, a través d’una activitat a l’aire lliure durant els mesos d’estiu. Això, en un context en què les dades pel que fa a l’ús del català indiquen un retrocés alarmant. Segons la Plataforma per la Llengua, entre 2005 i 2021, s’haurien perdut mig milió de parlants habituals als Països Catalans, i actualment els parlants de català no superarien el 32,4% del total.

"Amb el cicle de cinema a la fresca -que es duria a terme de forma descentralitzada arreu de Manresa-, la candidatura anticapitalista defensa potenciar el català, la cultura i l'oci com a eines de cohesió social".

I les dades sobre la presència del català en l’àmbit l’audiovisual, i concretament el cinema, tampoc són positives. Tot i que, el 2022, els multicinemes Bages Centre de Manresa (on les pel·lícules en català atrauen entre un 10 i un 15% dels espectadors anuals) van liderar el rànquing pel que fa a audiència de films en català -amb 27.000 espectadors per a una trentena de pel·lícules- la situació de la llengua en el cinema continua sent preocupant: segons l’Institut Català de les Empreses Culturals, entre el 2017 i el 2021, només un 2,8% de tots els passis de pel·lícules als cinemes van ser en català. En aquest escenari, la proposta de cicle de cinema a la fresca serviria també per donar suport a la indústria cinematogràfica en llengua catalana, mostrant tant produccions locals com internacionals doblades al català i ajudant a incrementar la visibilitat i el suport a cineastes i productors locals.