Façana de la macroresidència privada de gent gran al carrer Concòrdia.

Fem Manresa acusa el govern de secretisme i submissió en matèria de residències de gent gran

La candidatura critica al govern municipal per intentar desviar l’atenció després de votar en contra d’accions per fer avançar la residència pública al Xup.

Fem Manresa titlla d’espectacle dantesc el rol jugat pel govern de la capital del Bages, format per ERC, PSC i Impulsem, durant el debat plenari sobre la construcció de la residència pública del Xup. Els anticapitalistes consideren cínic que el govern -que públicament ha fet costat a la construcció de la residència pública- continuï seguint la línia del Govern de la Generalitat, repetint els mateixos arguments tècnics i filigranes dialèctiques per eludir responsabilitats amb la promesa residència pública de gent gran.

La candidatura municipalista es mostra crítica amb ERC per no no fer la pressió suficient al Govern de la Generalitat -del mateix color polític-, però també amb els socis minoritaris del govern, argumentant que, en menys de 6 mesos, PSC i Impulsem han estat absorbits pels republicans, perdent qualsevol capacitat d’autonomia. Critiquen que durant la campanya van promoure la nova residència, però finalment han votat en contra de la moció per fer-la avançar, presentada per la Plataforma en Defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran i Fem Manresa.

Però la crítica de la candidatura anticapitalista no es limita a la posició del govern respecte a la moció, sinó també a la preocupació per la falta de transparència i el secretisme en un tema tan important per a la ciutat com són les residències de gent gran. Així, es mostren crítics amb la regidora de Drets socials i persones grans Mariona Homs, qui va revelar durant el debat per la residència pública que la macroresidència privada de la Concòrdia obriria aviat, sense notificació prèvia ni a l’oposició ni a la Plataforma i sense proporcionar més detalls. Fem Manresa considera aquesta acció com una maniobra per desviar l’atenció mediàtica del posicionament contradictori i submís que el govern estava exhibint al ple. Més encara tenint en compte que des del govern no es defensa públicament el model privat, segons es desprèn de declaracions com les de la regidora de Drets Socials i persones grans al Ple de juliol de 2023: quan des de Fem Manresa es va preguntar per la residència de la Concòrdia, es va afirmar que «el model privat no té en compte el que diu el Pla d’envelliment i dependència de Manresa: el que necessitem són places concertades i no places privades».

"Els anticapitalistes consideren cínic que el govern -que públicament ha fet costat a la construcció de la residència pública- continuï seguint la línia del Govern de la Generalitat, repetint els mateixos arguments tècnics i filigranes dialèctiques per eludir responsabilitats".

Per Fem Manresa, la macroresidència privada de la Concòrdia serà perjudicial per a la ciutat, ja que representa un esquema especulatiu, dissenyat només per aprofitar-se econòmicament en un àmbit on la gestió pública ha abandonat a la gent gran. En aquest sentit, adverteixen sobre l’historial de vulneracions de drets i maltractaments als residents en altres residències gestionades per la multinacional Orpea -que gestionarà la residència de Manresa amb la seva filial Orpea Ibérica-, que, després d’una forta crisi de reputació per les revelacions sobre maltractaments a França en un llibre del periodista Victor Castanet, va acabar sent rescatada per l’Estat francès. «Res indica que Orpea hagi de deixar de prioritzar els beneficis privats per sobre el benestar dels usuaris, i només hi ha una manera d’acabar amb els abusos: una gestió pública que treballi de veritat pels drets de la gent gran«, expressa la regidora Roser Alegre.

Així, Fem Manresa també recolza la proposta de la Plataforma en Defensa de les Pensions Públiques i els Drets de la Gent Gran per demanar al govern municipal que es manifesti públicament en contra de l’assignació per part de la Generalitat de places concertades finançades amb fons públics a aquesta macroresidència privada, ja que això contradiria el model residencial que l’entitat desitja per a Manresa.