Fem Manresa proposa la conversió de la Caserna de la Guàrdia Civil en pisos de lloguer i emergència social

També presentem la proposta de fer un aparcament dissuasiu vertical entre la carretera Cardona i el carrer Miquel Martí i Pol.

Fem Manresa volem que la Caserna de la Guàrdia Civil passi a mans de Fòrum, destinant els habitatges a lloguer social i pisos d’emergència. Aquesta és la proposta que hem presentat, juntament amb la creació d’un pàrquing dissuasiu vertical, en una roda de premsa de les tres regidores actuals acompanyades per Laura Grau i Òscar Rebollo – número 10 i 16 de la llista de Fem Manresa-, a l’entrada Oest de Manresa, al costat de la Font de Neptú i darrere la Caserna.

La setmana passada vam denunciar -a les xarxes, i també amb cartells penjats al carrer-, la greu situació en què es troba l’habitatge a la ciutat: un preu de lloguer mitjà de 525,74 euros -un increment del 14,47% entre el quart trimestre del 2021 i el mateix període del 2022, sumat al 41% entre el 2016 i el 2021-, un augment del 38% pel que fa al preu de compra o un desnonament cada tres dies segons la PAHC Bages. I tot això, mentre l’Ajuntament ha destinat, en els últims set anys, entre el 0,92% i l’1,71% del total del pressupost a habitatge, poc més de 9,2 milions d’euros. Però, d’aquesta quantitat, més d’un milió i mig d’euros han quedat per executar. 

Davant d’aquesta greu crisi d’accés a l’habitatge, Fem Manresa proposem la conversió de la caserna de la Guàrdia Civil en pisos de protecció oficial, gestionats per FORUM. Aquests pisos haurien d’anar destinats a habitatge de lloguer social i destinar-ne una part, també, per situacions d’emergència social, ja que les places actuals que disposa l’Ajuntament per aquest ús són del tot insuficients. Actualment, la caserna compta amb 63 habitatges, però aquesta xifra podria créixer fins a la setantena amb una remodelació. Volem constatar que tot i que durant la presentació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) del 2015 es va anunciar la requalificació de la caserna de la Guàrdia Civil per a ús residencial, aquesta mesura no s’ha portat mai a termeL’opció de dedicar la caserna a habitatge de lloguer social també permetria alliberar la ciutat d’un cos repressor de l’Estat espanyol, al qual la ciutadania de Manresa ha expressat clarament que no és benvingut. 

Pel que fa a la segona proposta del programa anunciada, es tracta de fer un pàrquing dissuasiu en superfície a l’entrada oest de la ciutat, just al darrere d’on s’ha fet la roda de premsa. En aquesta entrada de la ciutat hi trobem un edifici abandonat des de la crisi immobiliària de fa més d’una dècada, amb un deute important amb l’Ajuntament. Així, la proposta és convertir aquest espai actual en un aparcament dissuasiu en vertical a deu minuts a peu del centre de la ciutat.

IMG-20230425-WA0015E2

Imatge de la façana de la caserna de la Guàrdia Civil a la carretera Cardona, reimaginada com a habitatge de lloguer social

Aquesta aposta afavoriria la mobilitat interna de la ciutat, proporcionant instal·lacions de pàrquing útils per a aquells que visiten Manresa, amb la finalitat de dissuadir-los d’entrar a la ciutat amb el seu vehicle privat. D’aquesta manera, es pretén evitar la contribució a la contaminació atmosfèrica i a l’increment de la densitat del trànsit en la zona urbana.

"La caserna compta amb 63 habitatges, però aquesta xifra podria créixer fins a la setantena amb una remodelació".

Des del carrer Prudenci Comellas, la façana reimaginada de la caserna a la dreta, i el pàrquing dissuasiu a l’esquerra.

Tenim clar que afrontem reptes significatius, els quals, malgrat la seva complexitat, no deixen de ser viables amb esforç, recursos i voluntat política. Fem possible l’habitatge de lloguer social a la caserna i el pàrquing dissuasiu; fem possible elements clau per transformar la ciutat en matèria d’habitatge, mobilitat i sobirania nacional.